Melalui pemerhatian saya untuk menghasilkan tapai pulut yang manis dan berkualiti kebersihan adalah kunci utamanya. Secara tradisional cara membuat tapai adalah menggunakan nasi putih atau beras ketan.
Apam Tapai Pulut Sumber Resepi Kat Sini Dari Kak Yah Dari Dapur Kak Yah Bahan Bahannya 1 Mangkuk Tapai Pulut Resep Dapur Mangkuk
Jom kita tengok macam cara yang betul nak buat tapai pulut dan tapai ubi.

. Masukkan pulut dalam kukusan bekas pengukus. 1 Masak pulut terlebih dahulu. Rendam selama 2 jam Sebiji ragi.
Lepas itu aku bilas beras dan toskan. Kemudian masukkan dalam kukusan sekali lagi. Tapai pulut juadah tradisi semasa hari raya.
Setelah sejuk taburkan ragi pada pemukaan pulut tadi dengan sekata. Resepi ni mak saya yang ajarkan. Segala peralatan terutamanya kebersihan tangan dan perkakas yang digunakan hendaklah dalam keadaan yang bersih dan jangan gunakan bekas atau peralatan yang ada kesan minyak kerana minyak akan merosakkan tapai.
1 Kukus beras pulut sehingga masak 2 Letakkan pulut ke dalam dulang dan dibiarkan sejuk 3 Taburkan ragi yang sudah dihancurkan halus ke atas pulut 4 Gaulkan sehingga ragi dan pulut sebati 5 Bungkus pulut dengan daun getah 6 Kemaskan bungkusan dengan lidi 7 Letakkan tapai yang dah siap dibungkus ke dalam bekas. Ini petua dari arwah nenek. Kukus lagi sehingga masak.
Mula-mula rendamkan dahulu beras pulut dengan air paip selama 2 hingga 3 jam. Cara- Cara Buat Tapai Pulut. Cara-caranya untuk menyediakan tapai pulut seperti dibawah pulut dikukus.
Saya gunakan periuk elektrik. Sama-samalah kita elakkan penyakitwabak busuk hati iri hati atau apa saja yang memudaratkan hati Ada satu rahsia aku dalam membuat tapai. Disini saya kongsikan macam mana cara membuat tapai pulut1kg beras pulutseten.
Resepi Tapai Pulut Sedap Bahan-bahan. Setelah dikukus masukkan dalam bekas atau besen untuk diuli. Dan bila dah tahu cara boleh lah buatkan untuk family bakal mertua guna resepi WN Akma ni.
Boleh ditanak atau dikukus. Mula-mula aku basuh beras pulut hingga bersih. Kalau ditanak dengan air sejuk pulut tidak akan cantik.
Daun Pisang Daun Getah Daun Rambai Bekas Kecil mana yang mudah bagi anda. 1 kg beras pulut basuh bersih-bersih sehingga jernih airnya. 2 kg beras pulut.
3Setelah itu tutup api dan alihkan pulut kedalam bekas atau dulang yang besarBiarkan pulut betul-betul sejukBiasanya saya biarkan dalam 1 jam. Masak beras pulut menggunakan 1 liter air hingga masak Setelah masak sejukkan dalam dulang dengan meratakan pada pemukaan dulang buat senipis mungkin agar ragi dapat sampai ke setiap butiran pulut. Apatah lagi jika membuat tapai merupakan percubaan.
Tapai pulut bila dihidang sejuk-sejuk ketika majlis keraian menjadi antara menu istimewa yang tidak akan dilepaskan begitu sahaja oleh tetamu. Dah dapat ubi yang baik pun kadang-kadang tak berapa menjadi khususnya ubi kuning. Kalau salah cara dan ramuannya memang tak menjadi.
Kemudian toskan air kukus beras pulut selama 25 minit. Seterusnya aku panaskan air hingga mendidih dan kukus beras. About Press Copyright Contact us Creators Advertise Developers Terms Privacy Policy Safety How YouTube works Test new features Press Copyright Contact us Creators.
Kukus pulut sehingga betul-betul masak. Kalau pulut keras lagi renjis-renjiskan air dan balik-balikkan pulut. 1 kg pulut susu direndam semalaman.
Masak pulut sehingga masak. Sukat pulut menggunakan cawan. Ini memandangkan manisan tradisional ini menjadi kegemaran ramai dan tidak semua pandai membuatnya.
Kemudian rendam dalam 2-3 jam. 5 cawan air panas untuk 5 cawan pulut. Cara-caranya untuk menyediakan tapai pulut seperti dibawah pulut dikukus.
2 Selepas pulut siap dimasak ratakan di atas dulang. Basuh atau cuci beras pulut sehingga bersih dan rendam sebentar. Iaitu ragi tapai dan pulutubi yang baik.
1 biji ragi 15 gram. Gunakan air panas untuk masak beras tersebut. Bila pulut dah masak sejukkan pulut dalam dulang dan ratakan.
Kami kongsikan kepada anda cara untuk membuat Tapai Pulut yang terbaik untuk anda cuba. Tapai dah manis yang saya buat tempoh hari. 2Kukus periuk didalam periuk kukusansebelum itu pastikan air di periuk mendidih terlebih dahuluKukus selama 20 minit dan balikkan pulut untuk memastikan ia masak sekataKukus selama 20 minit lagi.
Cara Membuat Tape Ketan Yang Enak Tape Uli Tradisional Resep Masakan Masakan Resep Makanan
Resep Cara Membuat Tape Ketan Makanan Resep Masakan Indonesia Makanan Dan Minuman
Tapai Pulut Haji Atan Food Vegetables Spinach
Serba Serbi Cara Membuat Tape Singkong Atau Ketela Pohon Makanan Cemilan Buah
Resep Tape Ketan Hijau Oleh Novita Wati Recipe Makanan Kopi
Resep Membuat Tape Ketan Putih Enak Resep Makanan Buatan Sendiri Resep Masakan Indonesia
Cara Membuat Tape Ketan Hitam Manis Dan Legit Sipendik Cemilan Adonan Makanan
Cara Membuat Tapai Ubi Bandong Singkong Youtube Makanan Ubi Resep
Belajar Cara Buat Tapai Pulut Youtube Cara The Creator
Pin On Fanpage Recipes Malaysia
Resep Tape Ketan Hijau Oleh D Cakes Recipe Makanan
Cara Membuat Tape Ketan Hitam Khas Bugis Yang Enak Dan Sangat Manis Youtube Manis Cemilan Gula